Touch

Tokrat vam predstavljam nadaljevanko Touch. Predvajali so jo na kanalu Fox pred petimi leti.

Zgodba se odvija okrog dečka po imenu Jake. Desetletni Jake ne mara dotikov in nikoli ni spregovoril. Zanimajo ga le številke in vzorci.

Njegov oče Martin se po svojih najboljših močeh trudi skrbeti zanj. Socialna služba mu ga želi odvzeti.
Kje je mama? Mama je umrla 9. septembra 2001 v New yorku v eni izmed stolpnic. Jake je bil takrat star eno leto.

Nadaljevanka Touch ima tudi bolj spiritualni vidik, saj Jake lahko vidi dogodke, ki se bodo zgodili. Z očetom poskuša komunicirati preko številk in ponavljajočih se vzorcev. Poudarjeno je tudi, da smo vsi med seboj povezani. In da imajo nekateri med nami izjemne sposobnosti na določenih področjih.

Tudi tokrat opazimo, da je dečka močno zaznamovala izguba ljubljene osebe (mame). Močno je spremenila njegovo doživljanje sveta (ne mara dotikov). Odklopila njegovo zmožnost komuniciranja z drugimi.

Eden glavnih živcev, ki vsem nam omogoča komunikacijo z drugimi, je vagusni živec. Med drugim oživčuje jezik, uho, pljuča in srce. Drug velik del tega živca pa gre k organom pod trebušno prepono (želodec, ledvici, jetra, črevesje). In skrbi, da naša prebava dobro poteka. Poskrbi pa tudi, da preživimo ekstremne situacije. Močno se aktivira, ko smo v šoku ali pademo v nezavest.

Večina nas je najbrž že doživela, da smo imeli ‘cmok v grlu’. Ko smo želeli kaj povedati, pa ni šlo. Strah je bil prevelik.

Najbrž si lahko predstavljamo, kako bi bilo, ko bi ta strah ostal v nas. Kot temu dečku, ki se mu je ob smrti mame svet povsem postavil na glavo.


Podrobnejši opis delovanja vagusnega živca v brezplačni e-knjižici:


Viri:

IMDb: Touch (2012-2013) (fotografija in video)

Wikipedia: Touch