Peter A. Levine

Peter A. LevineRoke gor, kdor je najprej pomislil na Levinov kolenski trak. Heh, jaz tudi. 🙂
Toda, tale je en drug možakar.

Peter A. Levine ima doktorat iz medicinske biofizike in psihologije. Ko je zaključeval doktorat iz medicinske biofizike, je že občasno učil razne sprostitvene tehnike.

Tako je njegov kolega psihiater, k njemu napotil mlado žensko Nancy, ki je imela močne panične napade. Nancy je imela tudi obilico drugih težav – migrene, močan predmenstrualni sindrom, bolečine po celem telesu, zelo neprijetno ji je bilo v množici ljudi.

Ko je prišla k Petru v pisarno, je imela visok utrip, bila je vidno nervozna. Skupaj sta izvedla nekaj dihalnih vaj in vaj za sproščanje napetosti v vratu. Njen utrip se je znižal, Peter je bil zadovoljen, dobro ji je šlo. Nenadoma pa je njen utrip močno narastel, kar se je dobro videlo na njeni vratni žili. Nancy je ponovno doživela panični napad. Peter ji je nato rekel: “Nancy, umiri se. Sprostiti se moraš.” In njen utrip se je res znižal. In znižal. In še zmanjševal, nekje do 50 udarcev na minuto. Postala je povsem bleda v obraz, pogledala ga je in rekla:”Umiram, umiram. Doktor, ne pustite, da umrem. Pomagajte mi, pomagajte mi!”

Takrat je tudi Petra zajela panika. V tistem trenutku je bleknil:” Nancy, Nancy, tiger je, tiger te lovi! Teci, splezaj na tiste skale in pobegni!” Nancy pa se je začela tresti, njene noge so se premikale kot da teče. Njeno telo je bilo nekaj časa zelo toplo, nato nekaj časa povsem hladno. To se je dogajalo v valovih. To premikanje, tresenje ter izmenjevanje toplega in hladnega je trajalo dobre pol ure. Ko se je to zaključilo, se je njeno telo sprostilo in dihanje je postalo bolj spontano.

Odprla je oči in vprašala Petra, če želi vedeti, kaj se je zgodilo. Seveda ga je zanimalo. Nancy se je med tresenjem spomnila na dogodek iz otroštva. Kot štiriletni deklici so jih namreč odstranili mandlje. Takrat so za anestezijo uporabljali eter. Spomnila se je, kako je kričala, brcala in želela pobegniti z operacijske mize, vendar so jo sestre in zdravniki zadržali na mizi in ji na obrazu držali masko z etrom.

Na tej seansi v pisarni pri Petru je imela zadnji panični napad. Pravtako je v naslednjih mesecih večina njenih preostalih simptomov in težav izzvenela.

Peter Levine je ta mehanizem sproščanja napetosti raziskoval dalje in to počne že zadnja štiri desetletja. Razvil je metodo ‘Somatic Experiencing’, kjer naravne zakonitosti sproščanja napetosti uporabljajo pri odpravljanju najrazličnejših težav.

V spodnjem posnetku Peter Levine razloži, kako deluje živčni sistem, kako se travma ‘shrani’ v telesu, ter prikaže, kako sta z vojakom Rayjem razrešila težave s tiki, z občutljivostjo na svetlobo ter težave s spancem.

Knjige


Placeholder

Kako prebuditi tigra


Zdravljenje travm


Placeholder

In an Unspoken Voice


How the Body Releases Trauma and Restores Goodness


Placeholder

Freedom from Pain


Discover your body’s power to overcome physical pain

Placeholder

Trauma Through A Child’s Eyes


Infancy through Adolescence


Placeholder

Trauma-proofing Your Kids


A Parents’ Guide for Instilling Confidence, Joy and Resilience


Trauma and Memory

Trauma and Memory


Brain and body in a search for the living past; A practical Guide for Understanding and Working with Traumatic Memory