Iz primeža hude izgorelosti


Pred časom je po hodnikih družbenih omrežij zaokrožil zapis na Metini listi – o izgorelosti. V njem avtorica z besedami in s fotografijami nazorno opiše življenje s sindromom adrenalne izgorelosti.

Kot ste najbrž že opazili, sem avtorica te spletne strani velika navdušenka nad znanjem o možganih in o delovanju avtonomnega živčnega sistema. Avtonomni živčni sistem je namreč tisti del našega telesa, ki ni pod našim neposrednim / miselnim nadzorom. Naš avtonomni živčni sistem skrbi za to, da delujejo dihanje, bitje srca, prebava,… in da mi o tem ne rabimo nič kaj dosti razmišljati.

Ravno razumevanje delovanja tega sistema je zelo pomembno, kadar se srečamo z izgorelostjo. Takrat je zelo pomembno, da vemo, kakšno vlogo ima v našem telesu os hipotalamus – hipofiza – nadledvični žlezi (hypothalamic–pituitary–adrenal axis).

O tem, kako in zakaj nastane sindrom adrenalne izgorelosti ima Irene Lyon zastonj spletno predavanje (webinar).

Naslov webinarja:
What Burnout Really Is & Why It Can Be So Tough To Heal

Za vse, ki iščete odgovore, o katerih se lahko pogovarjate tudi s svojim zdravnikom ali zdravnico.

Povezava do njene spletne strani: https://irenelyon.com/adrenalfatigue


Kot pravi Katja, avtorica zapisa na Metini listi:

“Z izgorelostjo ne dobiš nobene medalje za prihodnost. Dobiš le silno hudo lekcijo, da se naučiš učinkovito upravljati s svojo dragoceno osebno energijo, nekoč veliko kot Atlantski ocean, danes kot kaviar v najmanjši embalaži.”

Pravi pa tudi:

“Ostanete brez energije, vezani na posteljo, lahko leta napadeni z vsemi mogočimi virusi in bakterijami, in vsak minimalen napor postane vaš Everest. Tako se organizem sporazumeva z nami.

In to si pišite po kekčevsko za uho: telo lahko preslišimo, ne moremo pa ga preslepiti. Lahko ga le pravočasno slišimo.”


Avtorica fotografije je Katja Krasko Štebljaj.